Foto: montage

Fällande dom i folkmordsmål

Uppdaterad
Publicerad

Hovrätten slår fast tingsrättens livstidsdom för den 55-årige gävlebon Stanislas Mbanenande, för hans deltagande vid folkmordet i Rwanda 1994.

Det är troligtvis ett av de grövsta brotten som svenskt rättsväsende hanterat och det första folkmordsbrottet. 55-åringen är svensk medborgare men uppväxt i Rwanda skriver TT.

Tingsrätten ansåg att han hade en ledande roll på lägre nivå och, i samverkan med andra, medverkat till mord, försök till mord, anstiftan av mord samt människorov. Tingsrätten menade att mannen gjort sig skyldig till försök till mord då han vid flera massakrer skjutit med automatvapen mot folk.

– Domen är speciell och historisk. Det är första gången en person i Sverige döms för folkmord. Sverige ska inte vara en fristad för förövare av den här typen av brott. Vi har också med den här domen bevisat att det går att utreda och lagföra personer för de allvarligaste brotten som finns, säger specialiståklagare Magnus Elving till Gävledala.

Hovrätten ändrar inte domen

Hovrätten har inte funnit skäl till att ändra tingsrättens dom. Ett 20-tal målsägande finns i fallet. Mannen har hävdat att det kan finnas politiska skäl till anklagelserna och att det handlar om en konspiration.

Hovrätten har beaktat att de är 20 år sen folkmordet inträffade och att de som pekar ut mannen kan minnas fel. Men hovrätten har likt tingsrätten kommit fram till att utpekandena är tillförlitliga. Dock är ogillas en av åtalspunkterna just på grund av osäkra utpekanden.

Inget skadestånd

De målsägande har begärt skadestånd med stöd av svensk rätt. Tingsrätten ansåg att rwandisk rätt ska gälla vid skadeståndsyrkandena.

Den här gången inkom ett skadeståndskrav enligt Rwandisk rätt. Hovrätten dömer ändå inte ut skadestånd eftersom den saknar kunskap om rwandisk rätt och målsägande har inte presenterat någon utredning med innehåll om hur hovrätten ska döma.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.