Fältsocionomen Malin Åström, en kvinna i medelåldern med blont hår, står utomhus med armarna i kors.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Behövs fler vuxna” – hör fältsocionomen Malin Åström om tillgången på droger i Ludvika och hur kommunen kan upptäcka fler unga som rikskerar hamna snett. Foto: Ann-Louise Julin/SVT

Så ska Ludvikas fältsocionomer upptäcka fler unga som riskerar hamna snett

Publicerad

Fältsocionomer i stället för fältassistenter, den förändringen har Ludvika kommun gjort för att fokuserar på förebyggande arbete bland barn och unga.

– Vi har jobbat upp ett samarbete med bland andra kommunpolis, säkerhetsavdelningen i kommunen, rektorer och kuratorer och skapat olika forum, säger Malin Åström som arbetar som fältsocionom i Ludvika.

I Ludvika arbetar två personer som fältsocionomer. Båda har tidigare arbetat inom kommunens socialförvaltning.

– Det har varit bra att vara mer ute, det kan vara svårt att jobba och få en uppfattning inne på kontoret, säger Malin Åström.

Skulle gärna se fältassistenter

Efter ett år med den nya organisationen tycker hon att det borde finnas både fältassistenter och fältsocionomer. Då skulle socionomer ha kvar det mer övergripande arbetet och assistenterna skulle kunna vara på skolorna nästan varje dag, samt jobba kvällar och helger.

– Jag tror man behöver vara ute mycket mer än vad tanken var att vi skulle vara för att se vad som händer och kunna rikta insatserna.

I videon: Hör hur kommunen ska kunna upptäcka fler unga som riskerar att hamna snett .

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.