splitbild kostchef i Falu kommun Mimmi Jacobsson/olika typer av grönsaker och sallad i lådor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Falu kommun skippar gurka och tomat till vardags, och serverar istället mer fiberrika alternativ. I klippet ser du kostchef Mimmi Jacobsson förklara närmare varför. Foto: SVT/Anders Hansson

Falu kommun drar ner på gurka och tomat till skolbarnen

Uppdaterad
Publicerad

Falu kommun har ändrat på vilka grönsaker som serveras i skolor och förskolor. Nu ligger tonvikten på fiberrika linser och baljväxter istället för tomater, gurka och isbergssallad.

– Vi är vana att se tomat och gurka på våra tallrikar, men som kost betraktat ger det oss inte mycket näring utan har mest ett utseendemässigt värde, enligt Mimmi Jacobsson.

– Vi har inget totalt förbud för dekorationsgrönsaker, alltså tomater, gurka och isbergssallad, men vi har dragit ner på det väldigt kraftigt, säger Falu kommuns sektionschef med kostansvar för skolorna Mimmi Jacobsson.

Billigare och bättre

Hon förklarar att samtidigt som kosten förbättras, och blir mer hälsosam för eleverna, blir den också billigare och mer klimatsmart eftersom behovet av transporter minskar när man väljer mer lokalt producerade grönsaker.

– En stor del av våra välfärdssjukdomar kan förebyggas av bättre matvanor, och vi vill lära barnen i skolan vad som är bättre och hälsosammare matvanor, säger Mathilda Strand som är legitimerad dietist och jobbar åt Falu kommun.

Hur får du barnen att äta mer grönsaker?

Mats • Låt barnen bestämma vad de vill äta Hemskt att dra ned på tomat och gurka som är så nyttigt Bönor o liknande är inte alla som gillar Sedan kan man stoppa in grönsaker i maten som tex morot. Maten ska vara god i skolan Låt en politiker äta skolmaten för det lär aldrig hända! Sluta totalt med färdigt mat istället som har både dåligt fett i, lite näring och smakar blä

Jim Berg • Kanske skolorna skulle satsa på att ha ett växthus, antingen över vår, sommar och höst, eller ett året-runt-orangeri, som eleverna får hjälpa till att driva? Utöver att utöka tillgången på grönsaker i matsalarna, så får de samtidigt lära sig "varifrån det man äter kommer ifrån" och hur man odlar (bra kunskap för vuxenlivet). Då kan valet av grönsaker vara mer fritt. Behöver iofs inte bara vara skolväxthus, utan även inom äldrevården, sjukhus, tja överallt! Att odla för eget bruk ligger väldigt mycket i linje med vad som är "cool" just nu, och kanske hur framtidens klimat kommer att kräva mer av varje persons gröna fingrar, för det har vi allihop! :-)

Eva • Jag har ofta till både barn och barnbarn, skalat, och skivat morötter på längden, tunt så de blir krispiga, ställt dem i ett glas på bordet medan jag lagar maten, och simsalabim så är de borta när maten kommer på bordet.
Hungern är bästa kryddan.

Lars • Hur maten ser ut kvittar total - det är mycket viktigt att lära barnen att INTE äta med ögonen. Indisk mat, olika grytor kan se ut som sp*a men smakar fantastiskt.

Utseendet är ju också till stora delar hur man lägger upp maten, om eleverna kastar på en gryta, lite ris och inga grönsaker med färg så ja - det ser ut som skit då.

Carro • Enkelt sätt tillsätt ex rårivna rotfrukter i olika gryträtter och köttfärssås ev också ärtor.majs osv låt fantasin leka vid matlagningen ibland tillsammans med barnen min äldste son idag är han 37 år sa när han var ca11-12år att mamma du "lurar i oss grönsaker fast vi inte vill ha" idag är han vegetarian och äter inte kött mat alls utan mest grönt hans syskon äter mycket vegetariskt alternativ några gånger i veckan istället för kötträtter och vi föräldrar äter också mer vegetariskt och mer grönt än vi gjorde tidigare och alternerar med fisk och kötträtter och ev kycklingrätter med olika grönsaker har lärt mig genom all år att barnen tycker om och äter det mesta om du gör det jag var på bvc med någon av mina barn och mötte då en pappa som hade bekymmer med att barnet inte åt grönsaker och bvcsköterskan frågade pappan om han åt grönsaker själv och svaret blev att han kanske inte heller åt grönsaker så mycket bvcsköterskan sa då till honom,barnet gör som du gör börjar du äta grönt så gör ditt barn det också så småningom även om det tar tid så ta den tid det behövs

Andreas • Alltså skolmaten ser ju inte aptitlig ut. Har fått bilder från mitt barn som frågar om jag skulle äta maten som serveras. Ibland ser det ut som spyor. Inte ens lärarna äter maten, Ungarna drar ner på stan för att äta riktig mat. Börja med att tillaga mat som ser aptitlig ut först, sen fokusera på det andra. Falun kommun får lägsta mat betyg.

Anki • Jag har som barn och vuxen varit dålig på att äta grönsaker tills jag träffade min marockanska make som helst vill äta vegetariskt jämnt han, man saknar inte kött med alla kryddor. Min kusin lagade en blomkåls korma, så otroligt gott och där saknar man inte heller kött. Man måste våga mer än salt och peppar 🤗✨

Åsa • Klart det går att äta ganska ensidigt och ändå få i sig det kroppen behöver. Men tänk vad kul att variera och gilla flera nya och gamla invanda smaker. Det blir så mycket roligare med mat då för både barn och vuxna. Inget tjat eller några måsten men kul att prova nytt, det kan ju bli en framtida favoritsmak 😀

Marcus • Kul ovetenskapligt test Hansson gjorde det visade tydligt vad ungarna väljer "när de själv får välja". 😁
Låt ungar själv få välja, det här att säga att det är gott och nyttigt brukar vara ett dåligt argument som gör att barn sätter sig på tvären. Jag tror det kan det bli en fix idé att inte äta vissa saker, tror också att det delvis kan vara för att det inte är helt nödvändigt i kosten för att tillgodogöra sig vissa ämnen/mängd i livet, när de blir större kommer suget/behovet och då blir det en natulrlig del av kosten. Jag kan ha helt fel men jag tror det kan ligga nåt i det men osäker om det finns forskning på området.

Krister • Det handlar inte enbart om nutrition, utan om smak sammansättning. Många väljer bort det nyttiga på grund av att man gör " röror" av olika grönsaker. Låt individen få ett friare val. Då blir det mindre svinn och ekonomisk vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.