Det är P4 Dalarna som rapporterar om de nya rön som forskarna kommit fram till genom sitt arbete och som kullkastar tidigare teorier om när gruvdriften började i Falun.
”Tillsammans visar detta att storskalig gruvdrift i Falun troligen startade under 1200-talet, vilket är samtidigt som bergsbruket expanderar kraftigt i hela Bergslagen”, säger Johan Rydberg, forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.
Malmbrytningen i Garpenberg äldre
Även om resultaten från Falun betydligt föryngrar kopparbrytningen där visar resultaten också att malmhanteringen i Garpenberg är betydligt äldre än man tidigare har trott. Analyser av sedimentarkiv från Gruvsjön vid Garpenbergs gruvfält visar tydliga spår av malmbrytning redan 375 före Kristus.
”Detta visar att koppar brutits i Sverige redan 400 år före Kristus – det vill säga mer än dubbelt så länge jämfört med vad vi tidigare trott”, säger Richard Bindler, professor på Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet.
170213-1019