En person vrider upp volymen på sin bilstereo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte totalt avskräckande” – hör kommunpolisens syn på böter, önskan att kunna ta körkortet för den som stör – och när det kan vara svårt att bötfälla. Foto: Sofie Lind/SVT

Nya störningslagen har haft effekt – färre får böter för hög musik i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sedan lagen om att bötfälla bilförare som spelar hög musik trädde i kraft 2021 har antalet bötfällda i Dalarna minskat avsevärt. Kjell Bond som är kommunpolis i Rättvik ser positivt på utvecklingen men föreslår indraget körkort för att ytterligare förbättra situationen.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Bond.

Halvering av antalet bötfällda

Den nya lagen om att bötfälla bilförare som spelar hög musik trädde i kraft 2021 och har redan visat på betydande resultat i Dalarna. Totalt har antalet bötfällda minskat från över 140 fall år 2021, till 65 fall 2023.

Särskilt i Rättvik, där Classic Car Week och andra bilträffar ofta resulterar i hög musik och störningar, har antalet fall minskat från nästan 80 år 2021 till knappt 30 fall år 2023.

Hittills i år har sex personer bötfällts för störande musik i Rättvik, men när Classic Car Week startar på fredag kan siffrorna komma att förändras.

Efterlyser fler verktyg

Trots framgången med de nya reglerna, menar Bond att ytterligare åtgärder skulle kunna göra stor skillnad.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.