År 2015 var killarna fler än tjejerna inom längdskidsporten i alla åldersgrupper. I åldersgruppen upp till 12 år är det idag fler flickor än pojkar som är med i landets längdskidklubbar, visar Svenska skidförbundets statistik.
– Det skiljer sig mellan olika områden och regioner, vissa klubbar och distrikt har fortfarande fler killar, men på totalen ökar det med tjejer, säger Jenny Limby som är barn- och ungdomsansvarig för längdskidåkning på Svenska skidförbundet.
Intresset för längdskidsporten har ökat generellt under de senaste tio åren. Medlemsantalet i klubbarna i landet har ökat med över 20 000 personer sedan 2015.
”Vill checka av så vi inte tappar för många pojkar”
I de äldre åldersgrupperna, bland ungdomar och vuxna, är killarna och männen fortfarande fler. Men med anledning av skiftet i könsfördelningen i de yngre grupperna har skidförbundet under vintern börjat göra egna undersökningar. Där gör man nu djupintervjuer med klubbar för att inte riskera att förlora för många av pojkarna.
– På tävlingar har vi sett statistiken och tendensen att det är färre yngre pojkar. Nu vill vi checka av så vi inte tappar för många killar om 5-10 år, säger Jenny Limby och fortsätter:
– I de samtal vi gjort är en sak som framkommer att om klubbar har många tjejer är det också större chans att fler tjejer fortsätter, säger Limby.
I videon: ”Förebilder är jätteviktiga” – skidtränaren och ungdomarna om vikten av förebilder och fördelningen av flickor och pojkar i klubbarna.