• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

En av flera bränder i Borlänge natten till lördag. Bland annat eldhärjades ett sophus på Norrskensgatan och en bod på en kolonilott.

Flera samtidiga bränder i Borlänge

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Borlänge hade fullt upp med ett flertal bränder i områdena Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna under natten till lördag.

18 man från brandstationerna i Borlänge och Falun har haft ett tufft jobb. Vid 02-tiden brann det för fullt i ett större sophus, i en redskapsbod på en kolonilott, i en container och i en papperskorg. Vid 05-tiden på lördagsmorgonen var bränderna släckta. Men vid 05.30 kom ytterligare ett larm – då en container vid Hushagsgymnasiet på Utanforsvägen stod i lågor.

Stor spridningsrisk

Flera larm om bränder kom nästan samtidigt. Det första, 01.57. gällde brand i en papperskorg på Masergatan/Gymnasiegatan. Allvarligast var en brand i ett större sophus på Norrskensgatan. Larmet kom 02.20 och sophuset brann ner till grunden. 13 bilar som stod intill sophuset skadades eller totalförstördes och spridningsrisken var stor.

Dalarna – Tjärna Ängar

– Många av bilarna blev totalt utbrända och flera blev rök- och sotskadade. Det här är fler än vid tidigare bilbränder i Borlänge – annars har man satt eld på en bil och kanske har det spridit sig till ytterligare någon bil, men så här många bilar på samma gång har inte brunnit förut, säger Camilla Eriksson, vakthavande befäl på polisen i Dalarna, till SVT.

Hon säger att det var stor spridningsrisk vid branden i sophuset, eftersom det ligger nära bostadshus.

– Det var såklart farligt med hög spridningsrisk till närliggande fastigheter. Hade det tagit längre tid innan räddningstjänsten var på plats kunde det ha gått riktigt illa. Som väl var behövde inte några boende evakueras, säger Camilla Eriksson.

Polisen kommer att inleda en förundersökning gällande mordbrand för branden i sophuset. För de andra bränderna, där det inte var spridningsrisk, är brottsrubriceringen skadegörelse.

Ansträngd situation

Anders Nyman, insatsledare vid räddningstjänsten, säger till SVT att det var en ansträngd situation för dem.

– Det är ju svårare för oss att lösa när det brinner på flera ställen samtidigt. Vi hade personal från både Falun och Borlänge på plats. Vid sophuset fanns det spridningsrisk, med garage och förrådslängor intill och bostadshus kanske 15-20 meter bort. När det brinner i tättbebyggt område är det alltid spridningsrisk. Dessutom brann ju ett antal bilar som stod parkerade runt sophuset, säger han.

Vädret var lugnt den här natten, men hade det varit blåsigt hade spridningsrisken varit större.

– Branden hade kunnat sprida sig till längorna och därifrån till bostadshusen.

Kan vara samma gärningspersoner

Polisen misstänker att det kan vara samma person eller personer som ligger bakom alla bränder.

– Det är i samma område i stort sett, det kan röra sig om en kilometer fågelvägen, så det kan man anta, säger Dennis Hebert, vakthavande befäl på polisen i Dalarna, till TT.

Det har hänt tidigare att räddningstjänst och polis mötts av stenkastning, men det skedde inte den här gången.

– Det var inga störningar vad jag har hört. Nu får vi se till att det inte kommer några innanför avspärrningarna och så går vi vidare med att utreda bränderna, säger Camilla Eriksson.

Vill gärna ha tips från allmänheten

Ännu har polisen inga misstänkta för bränderna men vill gärna att allmänheten hör av sig om eventuella iakttagelser.

– Vi hoppas få in tips, även om det inte brukar vara så många som är ute och rör sig den här tiden på dygnet, säger Camilla Eriksson.

Polisen har i år satsat på att lugna ner situationen i Tjärna Ängar och Jakobsgårdarna, bland annat genom att två områdespoliser jobbar i området sedan i januari.

– Det är naturligtvis tråkigt att sådant här händer, inte bara i Borlänge utan i hela landet. Det krävs mycket resurser och lång tid att arbeta förebyggande. Det är inte bara polisen utan även skola, kommun, fritidsgårdar, föreningar – många måste arbeta med att bygga broar, säger Camilla Eriksson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Tjärna Ängar

Mer i ämnet