Följ vår direktrapportering om svinpesten som kommit till Sverige
Tre inrapporterade vildsvin från Dalarna
Under september har tre döda vildsvin inrapporterats från Dalarna till SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt.
De har varit i varierande skick, ett var ruttet, vid en fyndplats var det endast skelettdelar och det tredje var en intakt kropp.
Provsvar kan dröja
Det är enligt SVA oklart i dagsläget om något prov har skickats in från något av dessa vildsvin.
- I princip ska alla döda vildsvin som nu hittas provtas, säger SVA:s pressekreterare Joakim Nordblom.
- Men är det endast ett vildsvin som hittas så hanteras det under normala omständigheter vilket gör att provsvar kan dröja. Hittas däremot minst tre på samma plats så hanteras ärendet akut.
Överblick
Kjell bor nära smittade zonen: "Lite läskigt"
Kjell Johansson bor i Avesta kommun, nära det område där alla tamgrisar nu ska avlivas. Han har tidigare sett vildsvin på några hundra meters håll och tycker att situationen är olustig.
– Det känns inget bra när man inte vet hur det fortlöper, säger Kjell Johansson.
En djurägare i Dalarna tvingas avliva sina grisar
Under måndagen bekräftades sex nya fall av den afrikanska svinpesten och siffran är nu uppe i 13 totalt. Samtliga tamgrisar inom den smittade zonen ska avlivas.
Totalt är det 55 tamgrisar inom riskområdet i Västmanland och södra Dalarna som ska avlivas. Av dem finns två grisar hos en djurägare i Dalarna, enligt Jordbruksverket.
Smittan förändrar avfallsrutiner i Avesta kommun
Under söndagen fattade Avesta Vatten och Avfall beslut om att stänga en anläggning där kommuninvånarna kan slänga ris. Ristippen vid Karlslund stängs eftersom man hittat fallfrukt bland riset, vilket kan utgöra en risk då det kan locka till sig vildsvin och övrigt vilt.
I fredags avbröt man också all transport av matavfall till Fagerstas avfallsanläggning. Istället kommer matavfallet i Avesta att förbrännas, under tiden som Avesta Vatten och Avfall utvärderar situationen tillsammans med Jordbruksverket.