Han är i Ludvika för att samla data till sin forskning om NMR och till en studie som utgår från demonstrationen i Göteborg som NMR höll i slutet av september. Demonstrationen blev misslyckad – den tänkta marschen till samlingplatsen avbröts när nazisterna vägrade följa polisens angivna färdväg. Tumult uppstod och polisen grep 23 personer från NMR:s tåg.
– De har i efterhand försökt att vända det som hände i Göteborg till något positivt men de vet att det inte blev som de hade hoppats. Dagens demonstration i Ludvika är en omstart och samtidigt en uppstart på deras valrörelse, säger Christer Mattsson.
Intressant hur polisen agerar
Just händelserna i Göteborg, då personer från NMR hamnade i öppet bråk med polisen, gör att Mattsson intresserar sig extra för polisens agerande i Ludvika.
– Jag är lite förvånad över att polisen inte använde det som hände i Göteborg som en möjlighet att begränsa tillståndsgivningen den här gången. De hade kunnat begränsa tillståndet så att NMR var tvugna att stå stilla på en plats och på så sätt kanske få det prövat rättsligt. Men den möjligheten togs inte.
Inför Göteborgsdemonstrationen informerade polisen NMR att de skulle undvika uniformell klädsel – annars skulle polisen agera.
– Därför blir det intressant om polisen väljer att agera ifall NMR dyker upp i sina vita skjortor i Ludvika.
Viktigt att uppvisa ett stort antal
Tidigare år har NMR samlat ungefär 500 personer per tillfälle under demonstrationerna på 1 maj i Borlänge och Falun. Att vara ett stort antal medlemmar på plats är viktigt för organisationen, enligt Christer Mattsson.
– De senaste åren har NMR flyttat sin självbild från att se på sig själva som en upplyst elit som ska initiera revolutionen till en bild av att de nu är massrörelsen, att de har folket bakom sig. Därför är det viktigt för dem att ledet blir långt och helst då med många vita skjortor.