Magdalena och Louise om varför åldern på att skaffa barn ligger närmare 30. Foto: Jessica Hansson

Förstagångsföderskorna blir allt äldre – många väntar till 30-årsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Medelåldern för kvinnor och män som skaffar barn blir allt högre, det visar statistik från SCB. På listan av de topp fem äldsta förstagångsmammorna i landet ligger invånarna i Säters kommun med sina 32 år – två år äldre än riksgenomsnittet.

Medelåldern för kvinnor i Sverige som fick sitt första barn under 2020 var 29,9 år. I Dalakommmunerna ligger medelåldern på förstagångsmammor på 29,2 år. Endast två kommuner – Säter och Rättvik hade under 2020 en medelålder över 30 år.

Samtidigt visar statistiken från SCB att åldrarna för mammorna i samtliga kommuner varierat över lag under hela 2000- talet.

Ökade risker

Jessica Dahlqvist och Lisa Johansson arbetar som barnmorskor på Säters vårdcentral och menar att för kvinnor som väntar med att skaffa barn ökar risken för minskad fertilitet och missfall/kromosomavvikelser. Orsakerna till att man väntar kan vara många:

– Det kanske träffar sin partner senare i livet, går igenom separationer och nya relationer inleds eventuellt där den nya partnern inte har barn och man väljer att börja om, säger Dahlqvist och Johansson.

I klippet ovan får du veta vilken kommun som har de yngsta mammorna och några dalaröster om varför man tror att förstföderskorna blir allt äldre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.