Förbjudet med polis – men ”police” går bra

Uppdaterad
Publicerad

Sedan nyåret finns en ny lag som förbjuder privatpersoner från att använda ordet polis och polisens heraldiska vapensköld på sina bilar. Men det går fortfarande bra att köra utländska polisbilar i Sverige.

Filip Warg plockar stolt fram och visar upp sin sommarbil, den har gått som Highway Patrol i kaliforniska polisens tjänst, och inuti sitter radiopanel och fästen för polisens pumphagelgevär kvar i bilen.

Fortfarande laglig

Trots att många brukar höja på ögonbrynen när Filip är ute och kör på sommaren, och trots den nya lagen så är den här bilen alltså fortfarande laglig. Ingen svensk stavning av ordet polis, och inget svenskt polismärke gör det möjligt.

Vad tänker du om att det blivit förbjudet att köra omkring med en bil som liknar den svenska polisens bilar?

– Jag tycker det är väldigt bra för det blev lite väl mycket bus där ett tag, säger Filip Warg. Man såg lite för många av dem!

Går du säker själv?

– Ja, det hoppas jag! säger Filip Warg. Jag har inte hunnit kolla upp det hundraprocentigt, men jag har ju heller inte kört någonting med den här bilen i år, säger Filip om sin lite udda sommarbil.

Trafikpolisen: Bra och korrekt!

På trafikpolisen i Dalarna tycker man att det är bra att lagen ändrats.

– Vi ska ju föregå med gott exempel i trafiken i alla lägen. Och är det då att man ser en polisbil som inte gör det, så blir det polisen som klandras trots att det inte sitter poliser bakom ratten. Det är ju ett bekymmer förstås, säger Johan Alm som är gruppchef på polisens trafikavdelning i Dalarna. I värsta fall kan ju förtroendet för polisen få sej en liten knuff då, konstaterar Alm.

Vad känner du nu när den här lagändringen är gjord?

– Jag tycker det är bra och korrekt! säger Johan Alm. Allmänheten ska kunna veta att de ser en polisbil så är det också en polis som sitter i.

Den här amerikanska polisbilen då, är det något problem med den?

– Nej! säger Johan Alm bestämt. Jag ser inga bekymmer med den över huvud taget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.