I dagsläget är det inte tillåtet för jägare att sälja vildsvinskött till privatpersoner. Det måste i stället gå via en vilthanteringshandläggning.
– De är ganska få, man kan få åka långt, och man får ganska dåligt betalt, så om man kan sälja till en granne eller kompis kan man få ut mer på marknaden, säger Filip Ånöstam på Svenska Jägareförbundet.
”Vildsvinsskadorna måste minska”
Att specialutbildade jägare ska kunna sälja kött från upp till tio djur själva är en del av förslaget från Livsmedelsverket, som välkomnas av Lantbrukarnas riksförbund och Svenska Jägareförbundet.
Förbunden har gjort gemensam sak i frågan då de tycker att skadorna som vildsvin orsakar är för stora.
– Skadorna måste minska och för att det ska lyckas behövs en större avskjutning av vildsvinsstammen, säger Palle Borgström, ordförande i LRF i ett pressmeddelande.
I klippet berättar Filip Ånöstam från Svenska Jägareförbundet mer om förslaget.