En person står framför ingången till Dalarnas museum, vilket är markerat med en upplyst skylt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör länsmuseichefens tankar om förslaget och ordföranden i kultur- och bildningsnämnden om vad förslaget innebär. Foto: Alva Folkesson/SVT

Förslaget: Region Dalarna köper Dalarnas museum – ska ta över renoveringskostnader

Publicerad

Läckande tak och renoveringsbehov – Dalarnas museum har svårt att åtgärda brister på fastigheten och samtidigt ha pengar kvar till utställningarna.

Nu föreslår Kultur- och bildningsnämnden att Region Dalarna köper byggnaden.

Syftet med förslaget är att förbättra museets ekonomiska förutsättningar samt att professionalisera fastighetsförvaltningen. Efter köpet är tanken att museet ska hyra lokalerna av Region Dalarna men att ansvaret för fastighetsunderhållet ligger på regionen.

– Det är ett bra förslag. Mer och mer av våra resurser går till att sköta fastigheten jämfört med att bedriva museiverksamhet. Tillslut står vi där med en visserligen fin fastighet, men med en liten verksamhet i, säger länsmuseichefen Christer Björklund.

14 miljoner kronor ska täcka skulder

Christer Björklund berättar att de tvingats använda pengar som var tänkt att gå till museiverksamheten för att laga läckande tak eller andra akuta fastighetsproblem som uppstått.

Han påpekar även att kostnaden för att sköta fastigheter i Sverige har gått upp rejält.

– Det här är en fråga som har pågått under en längre tid och under det senaste året har de akuta behoven påtalats mer och mer, säger Hans Johansson (C), ordförande i kultur- och bildningsnämnden.

Ägs idag av stiftelse

Idag ägs fastigheten av Stiftelsen Dalarnas Museum. I förslaget påpekas att Region Dalarna bör betala minst 14 miljoner kronor för köpet så att stiftelsen kan betala tillbaka skulder man har till Swedbank och Region Dalarna.

Beslutet om i fall regionen ska köpa byggnaden eller inte tas i slutänden av regionfullmäktige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.