Fatumo Osman är doktor i medicinsk vetenskap, sjuksköterska och forskare vid Högskolan Dalarna. Hon kom till Sverige som flykting, tillsammans med sin bror från kriget i Somalia i december 1992.
– Det var en slump att jag hamnade i Sverige men jag är glad över att ha bott här i så många år, och att Sverige blev hemma för mig, säger hon.
Svårt att vara förälder i ett nytt land
Redan under tiden vid flyktingförläggningen började hon att lära sig svenska språket.
– Jag ville läsa vidare och hoppades kunna utbilda mig. Jag var kunskapshungrig och envis, säger Fatumo.
I fyra år har hon forskat om somaliska föräldrar och barn i Sverige, framför allt om hur man kan stötta dem för att underlätta deras vardag.
– Det är en utmaning för alla att vara förälder, och att vara förälder i ett nytt land är dubbelt så svårt, förklarar hon.
Barn anpassar sig snabbare
Själv har hon haft en trygg barndom i hemlandet, med två välutbildade föräldrar.
– Man måste ta chanser i livet, tro på sig själv och försöka utbilda sig. Oavsett man har högutbildade föräldrar eller inte. Jag brukar säga till de tjejer och kvinnor jag träffar på Tjärna Ängar att utbildning är nyckelordet.
Hon förklarar att barnen till föräldrar som flytt, ofta anpassar sig snabbare än föräldrarna i det nya landet. Vilket gör att de blir föräldrarnas länk till det svenska samhället. Och att det i sin tur leder till obalans:
– Det är ett stort problem för hela familjen då barnen tar makten hemma. Föräldrarna är vana att vara dem som leder, men så blir det plötsligt tvärtom, vilket skapar oro och rollförändringar.