Frikänns från misstanke om våldtäkt mot barn i familjehem

Uppdaterad
Publicerad

En man i Dalarna har tidigare varit misstänkt för grov våldtäkt mot ett barn i 12-årsåldern som varit familjehemsplacerat hos honom under flera år. Men på den punkten frikänns mannen nu av Falu tingsrätt.

I domen framgår det att såväl barnet som flera av barnets anhöriga har förhörts om händelserna där barnet påstås ha utsatts för sexuella handlingar jämförbara med samlag.

Förhörsmetoder kritiseras

Falu tingsrätt kritiserar de förhörsmetoder som har använts när utredarna har haft svårigheter med att få barnet att själv berätta vad som hänt. Barnet har en intellektuell funktionsnedsättning, vilket beskrivs ha försvårat utredningen.

Tingsrätten menar bland annat att vissa frågor har varit ledande samt att vissa påståenden har lagts fram utan att målsägande fått någon möjlighet att säga om de var korrekta eller inte. De menar även att det finns flera felaktiga källor i den information som har nämnts i förhören.

Döms för andra brott

Mannen döms däremot för vapenbrott på grund av ammunition som hittades i bostaden, och för ringa misshandel mot barnet. Han har enligt domen släpat henne ned för en trappa så att hon fick blåmärken. För det ska han betala 8 000 kronor i skadestånd.

Fallet har inget samband med familjehemspappan i Dalarna som nyligen dömdes för grova våldtäkter mot familjehemsplacerade barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.