Polis och landsting har diskuterat hur omhändertagandet av berusade kan bli säkrare. Nu lutar det åt ett samarbete där sjukvårdens personal ska ta hand om vården i polisens arrester.
– Det känns som min mammas liv kunnat räddats. Hon hade varit vid liv nu om hon fått rätt vård, säger Sonny Doverdal.
Hans mamma Marie Karlsson sökte vård på akuten i Falun i december, men hamnade i polisens tillnyktringscell i Borlänge där hon skadade huvudet. Efter operation avled hon av hjärnblödning.
År av samtal
Efter flera år av samtal och utredning finns planer för att landstingets politiker i november kanske ska kunna ta beslut om hur berusade omhändertagnas säkerhet ska kunna stärkas. Det säger landstingets divisionschef för psykiatri, Per Säderberg.
– Vi måste ta ansvar för den sjuklighet som finns kring dessa personer, säger Per Söderberg.
Inga särskilda lokaler
Men han ser inte att det kommer att handla om några särskilda lokaler som ska inrättas eftersom det är polisen som har det juridiska mandatet att omhänderta berusade.
– Det handlar om ett bättre samarbete kring de som behöver tillnyktring säger han. Nästa år ska det finnas statliga pengar avsatta för ändamålet och då hoppas Per Söderberg att landstinget ska komma igång med vården av berusade omhändertagna. Men detaljerna för hur detta ska ske är ännu inte klart.