Nedläggningshotet mot byskolor i Hedemora kommun har varit en laddad politisk fråga i flera år. Foto: SVT

Garpenbergs skola läggs ned – ”Inte försvarbart att fortsätta bedriva undervisning”

Uppdaterad
Publicerad

Efter många turer ger nu Hedemoras politiska majoritet besked i frågan om Garpenbergs skola: Det blir avveckling från och med höstterminen 2024.

Det är Skolinspektionens beslut om att kommunen måste vidta åtgärder för att skolan ska leva upp till skollagens kvalitetskrav som ligger bakom beskedet från majoriteten i bildningsnämnden.
Åtgärderna skulle kosta 1,4 miljoner kronor om året.

– Utifrån kommunens ekonomiska läge och det faktum att skolan inte har haft det ökande elevantal som vi förutsåg 2019, ser vi inte att det är försvarbart att fortsätta bedriva skolverksamheten i Garpenberg, med ytterligare kostnadsökningar som följd, säger Agneta Andreasson-Bäck (S) ordförande i bildningsnämnden i ett pressmeddelande.

Byskolorna i Hedemora

31 barn går på skolan

Garpenbergs skola är Hedemoras minsta skola med sina 31 elever fördelade på årskurserna F-6.

– Elevernas kunskapsutveckling, trygghet och studiero samt sociala utveckling är huvudorsaken till vårt beslut, säger Melker Andersson (M), vice ordförande i bildningsnämnden enligt pressmeddelandet.

Ärendet har idag hanterats i bildningsnämndens arbetsutskott, och förslaget ska klubbas på mötet för hela bildningsnämnden den 17 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Byskolorna i Hedemora

Mer i ämnet