Man som står och blir intervjuad, dörr till tingsrättssal

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den åtalade mannens försvarsadvokat ge deras version av omständigheterna kring kvinnans död: ”Alkohol och narkotikaklassad medicin i blodet”. Foto: Anders Hansson/SVT

Gick i parterapi samma dag som kvinnan dog – mordrättegång mot mannen inledd

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen startade rättegången i Falu tingsrätt mot den man som misstänks ha mördat en kvinna i Borlänge i mars tidigare i år.

Det var i en lägenhet i centrala Borlänge som en kvinna i 40-årsåldern hittades avliden. På plats greps en man i 55-årsåldern, som nu står åtalad.

Den misstänkte mördaren har ett långt belastningsregister och är tidigare dömd för ett uppmärksammat fall med tortyrliknande inslag. Han har de senaste åren dömts för flera grova brott.

Anmälde misshandel till polisen

Paret hade en relation som enligt flera vittnen i förundersökningen beskrivs som våldsam och stormig. Kvinnan anmälde mannen vid två tillfällen under senhösten 2023 för grov misshandel. Hon ansökte om kontaktförbud, men drog tillbaka ansökan. Hon fick kort tid innan mordet ett skyddat boende, men lämnade det dagen efter.

”Det knyter sig i magen eftersom han är mycket välkänd för sitt våldskapital”, skriver kvinnojouren i sitt utlåtande om mannen.

Gick i parterapi

Paret kontaktade familjerådgivningen för att gå i parterapi, vilket de även gjorde – samma dag som kvinnan senare ska ha mördats, enligt utlåtande från rättsläkare.

Förnekar brott

Den åtalade mannen förnekar brott och menar att det finns andra möjliga dödsorsaker. I videoklippet beskriver försvarsadvokaten Anders Ericson vad som hände i lägenheten enligt hans klients version.

Rättelse: I en tidigare version av videoklippet framstod det som att en av advokaterna hade avböjt att kommentera. Det var ett syftningsfel i redigeringen, rätt ska vara att åklagaren inte vill prata med media under pågående rättegång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.