Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när kommunbiologen Pia Söderström vid Gagnef kommun visar vilka växter som blommar på det som tidigare var gräsmatta. Foto: Johan Lindgren

Gräsmattor i Gagnef kommun förvandlas till blommande ängar

Publicerad

Genom att göra om gräsmattor till ängar hoppas Gagnef kommun kunna bidra till en ökad biologisk mångfald. Inför sommaren har man låtit flera gräsmattor i kommunen växa upp och man ser redan nu positiva resultat.

Ängsmark tillhör de mest artrika miljöerna vi har i landet, när det gäller klippta gräsmattor gäller det motsatta.

– Det är tydligt att det på gräsmattan bara finns enstaka humlor där vitklövern har lyckats blomma men på ängsytan är det mer humlor och fjärilar som rör sig, säger Pia Söderström, kommunbiolog i Gagnef kommun.

Initiativet till omställningen av gräsytorna kom från ett medborgarförslag som kommunfullmäktige sedan ställde sig positiv till. En åtgärd som också bidrar också till de nationella miljömålet om ett rikt växt- och djurliv.

Fler arter än man tror

Även i en vanlig gräsmatta finns det flera arter som, om dom får blomma, gynnar mångfalden och skapar livsmiljöer för insekter som exempelvis humlor.

– Ofta har man växter som maskros, vitklöver, rödklöver och blåklocka och många av dom här växterna ger mycket nektar även om det är vanliga arter. Det är värdefullt även om floran inte skulle vara så speciell, säger Pia Söderström.

Genom att sköta om sin äng kan man också få fler arter att etablera sig.

Andra positiva effekter

Förutom att ängarna bidrar till en ökad biologisk mångfald ser man i kommunen också andra möjligheter.

– Genom att ta bort växtmaterialet, som innehåller mycket näring, istället för att låta det ligga kvar hoppas vi på sikt kunna bidra till en minskad övergödning av våra sjöar, säger Henric Larsson, gatuingenjör vid Gagnef kommun.

I videon: Kommunbiologen berättar om hur många arter som kan finnas i en vanlig gräsmatta och hur du kan förvandla den till en blommande äng.

MILJÖMÅLET ”ETT RIKT VÄXT- OCH DJURLIV”

  • Ett rikt växt- och djurliv är ett av de 16 miljökvalitetsmål som ska visa vägen till ett hållbart samhälle.
  • Miljökvalitetsmålen är antagna av riksdagen och ska fungera som riktlinjer för det konkreta miljöarbetet.
  • I målet ingår bland annat att tätortsnära natur som är värdefull för friluftslivet, kulturmiljön och den biologiska mångfalden värnas och bibehålls samt är tillgänglig för människan.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.