Gruva kan öppna i Stollbergsfältet

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Boliden har planer på att återöppna en gruva i Stollbergsfältet mellan Ludvika och Smedjebacken – en fyndighet som inte brutits på 35 år. Tanken är att med långtradare köra malmen till Garpenberg för anrikning.

I byn Silvhyttan har man sysslat med gruvbrytning sedan århundraden tillbaka. Så sent som på 1980-talet bröt Statsgruvor fortfarande i Stollbergsfältet under byn.

– Jag ser verkligen fram emot om brytningen skulle starta igen, det vore bra för hela trakten med lite nya arbetstillfällen, säger Leif Hjelm som bor i Silvhyttan.

Och kanske kan det bli fart här igen. Metallföretaget Boliden har begärt bearbetningstillstånd för att sätta igång den så kallade Västansjögruvan på 300 meters djup i Stollbergsfältet.

Positiv kommun

– Vi ser väldigt positivt på det här, vi är ju en Bergslagskommun och vana vid gruvbrytning, säger Fredrik Rönning (S), kommunalråd i Smedjebacken.

Det är i första hand zink och bly som ska brytas i Stollbergsfältet och Boliden hoppas på gruvstart om cirka tio år, om allt går enligt planen. Att starta gruvor är inte så enkelt, dels ska fyndigheten vara långsiktigt lönsam och dels måste miljöfrågorna lösas.

Kräver tillstånd

– Gruvstarten ligger långt fram i tiden. Vi har sökt bearbetningstillstånd och om vi får det väntar miljöprövning, så det är långt i från säkert att det blir någon gruva, säger Klas Nilsson, presschef hos Boliden AB.

Boliden planerar att köra malmen med bil från Silvhyttan till Garpenberg, en sträcka på ungefär sju mil. Fördelen med det är att man kan utnyttja det befintliga anrikningsverket vid Garpenbergsgruvan, där man utvinner zink, bly och silver. Nackdelen blir en ökad tung trafik på vägarna.

SE TV-INSLAGET: Boliden har sökt tillstånd för att få bryta zink och bly i Smedjebacken

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.