• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kalix och Grytnäs i Kalix kommun, Norrbottens län. Det brinner i ett sågverk nära Kalix med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Foto: Marie Hägg

Häktningsförhandling mot Gävlekvinnan

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen klockan 15.00 i Gävle tingsrätt är det häktningsförhandlingar mot kvinnan som misstänks ha förskingrat cirka 20 miljoner kronor från sin arbetsgivare Gävle kommun.

Om tingsrätten beslutar att kvinnan ska häktas kommer hon i så fall häktas i sin frånvaro. Hon är försvunnen sedan misstankarna uppdagades i november förra året och polisen har inga spår efter henne. Flera frivilliga har deltagit i sökandet efter henne, men utan resultat. Det enda spår som finns är att kvinnans cykel saknas.

Brottsrubriceringen i åklagarens häktningsframställan är trolöshet mot huvudman. Åklagaren Ulf Back anser att tingsrätten bör betrakta brottet som grovt eftersom förskingringen har skett systematiskt och under lång tid med betydande belopp. Utbildnings- och arbetsförvaltningen där kvinnan jobbade och varit anställd inom i många år utreder just nu också internt hur detta kunde hända och pågå oupptäckt i flera år.

Miljonförskingring i Gävle

Stolen där den misstänkta kvinna ska sitta kommer sannorlikt att vara tom, något som kvinnans advokat säger inte är någonting ovanligt.

– Det är ingen unik situation. Jag har inte haft kontakt med henne, jag vet inte vart hon befinner sig, säger den misstänkta kvinnans advokat Gustaf Andersson till SVT Gävledala.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonförskingring i Gävle

Mer i ämnet