till vänster: hängbron av trä och rött stål söder om Lima. Till höger: En man intervjuas på bron.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den kan i princip ramla ned när som helst”, säger Mats Larsson ordf Lima Besparingsskog, som är en av ägarna till bron. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Hängbron i Lima stängs helt – riskerar att rasa

Publicerad

Hängbron söder om Lima har av säkerhetsskäl stängts helt och hållet med omedelbar verkan. Bron är i så dåligt skick att den riskerar att rasa.

– Den kan ramla ner när som helst, säger Mats Larsson ordförande i Lima Besparingsskog som äger bron.

Den gamla träbron över Västerdalälven stängdes för biltrafik för några år sen. Men nu har en ny besiktning gjorts där omfattande rötskador påträffats i brons bärande delar, så nu har den också stängts för gående och cyklister.

Läget är akut och Lima Besparingsskog  tvingas nu besluta om bron ska rivas eller om den ska genomgå en omfattande totalrenovering.

Att bygga upp en likadan bro beräknas kosta runt 50 miljoner kronor.

– Den har betydelse för dem som ska ta sig mellan byarna Heden och Ytternäs, men framför allt är den ju vacker. Den kom ju verkligen i blickfånget för trafikanter nu när den nya vägen byggdes här, säger Mats Larsson.

Det blir delägarna i Lima Besparingsskog som nu får avgöra frågan om bron ska rivas eller rustas.

I klippet: Se bron och hör Mats Larsson berätta om den.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.