• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Delad bild – till vänster en bild på en kvinna med grått hår och blå tröja, till höger en bild på en gul blomma i en trädgård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vilka växter som trivs i den högst belägna botaniska trädgården i Sverige som Susanne anlagt på sin fjällmark – 800 meter över havet. Foto: Sofie Lind/SVT

Här blommar det som inte ska växa på fjället i Sälen

Publicerad

Svante och Susanne funderade länge om det skulle gå att göra en trädgård uppe i en ravin på deras mark i Sälenfjällen – nu, sju år senare, är platsen den högst belägna botaniska trädgården i Sverige på 800 meter över havet.

Paret har ordnat trädgården på sin egna mark på fjället med tillstånd av länsstyrelsen längs vandringsleden Södra Kungsleden. Med hjälp av lokala entreprenadföretag finns numera också spänger och grusade gångar genom den lilla ravinen där växterna finns.

– Jag trodde ju inte alls att det skulle gå att odla så mycket växter som normalt sett inte ska finnas på fjället, säger Susanne Petersson som tillsammans med maken Svante anlagt trädgården.

Märkt att klimatet blivit varmare

De sköter trädgården ideellt och dit besökarna är välkomna helt gratis. Paret gör viss skötsel, men mycket av växtligheten klarar sig också självt. Men flera av växterna ska som sagt egentligen inte klara sig i fjällmiljön.

Susanne har märkt att klimatet i fjället blivit något varmare och att trädgränsen på fjällen krupit uppåt.

– Jag är lite glad utifrån ett egoistisk perspektiv att det blir lite varmare, men det är också skrämmande naturligtvis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.