Initiativet kallas ”klimatlådan” och är ett sätt att minska matsvinnet. Personalen får ta med en matlåda hemifrån och sedan swisha 30 kronor. Från och med idag, den 1 oktober, finns möjligheten i alla offentliga kök i kommunen.
– Vi har pratat om det här en längre tid, det blir alltid mat över och den maten har ju tidigare bara åkt i komposten. Så vi säljer den till anställda i kommunen istället. Vi tar inte betalt för att tjäna pengar utan för att täcka upp råvarukostnaderna, säger Mattias Halt, chef på kostenheten i Avesta kommun.
Maten som blir kvar framme i serveringsdiskarna går inte att ta hand om när dagen är slut. Det är den maten man nu hoppas ska slippa gå förlorad. Övrig mat som blir kvar av dagens lunch, och som står kvar i köket, går att spara till en annan dag.
Starta klippet för att höra mer om initiativet.
Fors skola utanför Avesta (som har ungefär 120 elever) slänger väldigt lite mat. Det har nästan blivit som en tävling mellan lågstadiet och mellanstadet, om hur lite mat som slängs.
Vecka 38 slängde skolan drygt 4 kg mat, minde än 1 kg/dag.