Emma Vikström som är föräldraledig med barnen Teo och Levi är ofta vid de privata aktörernas lekplatser i Rättvik, men hon önskar att det fanns en lekplats för mindre barn.
– Jag saknar bebisgungor och mindre klätterställningar för de yngre barnen, säger hon.
1200 barn i Rättvik
I Rättviks kommun bor drygt 1200 barn mellan 0 och 12 år och för de som vill besöka en lekplats utanför skolområden finns det få. Kommunen har nämligen valt att enbart tillhandahålla lekplatser vid skolor.
“Jätteunderhåll och säkerhetsansvar”
Jonny Jones (C), ordförande för samhällsutvecklingsutskottet, hänvisar istället till de två lekplatser som andra aktörer driver i centrala Rättvik.
– Det finns också mycket annat att göra med barnen än att gå till en lekplats, säger Jonny Jones.
Har ni några planer på att bygga någon lekplats?
– Nej, det är ju ett jätteunderhåll och säkerhetsansvar. Vi lägger våra resurser på att ha bra lekförutsättningar på våra skolor och förskolor, säger han.
Lekplatser i din närhet – vad lockar dig och dina barn?
Maja • Hellre flera mindre, enklare lekplatser i närområdet än att behöva ta bilen till en stor, fullsmockad lekplats. Kollektivtrafiken är ju på många håll bedrövlig så har man ingen bil och flera kilometer till närmsta lekplats så blir det kanske aldrig av. Det är inte alla fastighetsägare heller som bekostar lekplatser. Att gunga och klättra är bra för balansen och en bra investering av skattepengar.
Pelle • Man behöver inte alltid tänka på att göra allt så stort- stora fotbollsplaner - stor lekplats... Men ett stort hjärta behövs. Istället för en stor fotbollsplan kan kommunen ordna med mindre gräsytor till olika bollspel mm. Vi behöver lek och umgänge där vi bor. När man kommer hem från jobb ska man kunna ta en promenad en sommarkväll med hela familjen och leka med barnen i närheten.
Lena • Vi hade sommarstuga när jag växte upp och där gjorde vi mycket tillsammans med andra barn och deras mammor och pappor. Vi spelade fotboll utan att det fanns något lag. De som kom spelade tillsammans. Det blev olika lag varje gång. Vi hade tipspromenader runt sjön, midsommarfirande. Det blir mycket gemenskap och trevligt när man gör saker tillsammans. Och jag har fortfarande mina barndomsvänner kvar.
Klara • Tycker att man tänker lite fel när man hela tiden pratar om att det inte är lönsamt, vem säger att skola? förskola? äldreomsorg? barnens fotbollsplaner ska vara lönsamma? Vi betalar skatt till just det. Och då måste det få kosta. Önskar så innerligt att alla barn ska få gå i skola nära hemmet så att barn kan gå fram och tillbaka och inte behöva bli skjutsade. Det behövs flera skolor med färre barn i och skolklasser med färre barn i varje klass. Då blir de sedda och förhoppningsvis mer trygga.
Cilla • Lekplatser ska finnas i barnens närmiljö. Så att barnen får kompisar nära där man bor. Jätteviktigt med kompisar i närheten. Därför också viktigt att gå i förskola och skola i närheten där man bor. Så vi behöver fler mindre skolor i barnens närhet inte större enheter för att spara pengar. Skola och förskola är till för barnen inte för att spara pengar.
Så många kommunala lekplatser finns i din dalakommun:
Avesta: 22 lekplatser på 3356 barn
Borlänge: 77 lekplatser på 8253 barn
Falun: 56 lekplatser på 9243 barn
Gagnef: 12 lekplatser på 1707 barn
Hedemora: 15 lekplatser på 2138 barn
Leksand: 11 lekplatser på 2143 barn
Ludvika: 32 lekplatser 4083 på barn
Malung-Sälen: 2 lekplatser på 1259 barn
Mora: 5 lekplatser på 2695 barn
Orsa: 7 lekplatser på 830 barn
Rättvik: 0 lekplatser på 1206 barn
Smedjebacken: 14 lekplatser 1480 på barn
Säter: 19 lekplatser på 1661 barn
Vansbro: 3 lekplatser på 867 barn
Älvdalen: 3 lekplatser på 872 barn
*Siffror från 2020, 2021 och 2022
Källa: Sveriges lantbruksuniversitet: Lekplatsers kvalitet och kvantitet över tid