På IVF-kliniken i Falun kom 250 barn till förra året

Uppdaterad
Publicerad

Från och med april kommer IVF-kliniken i Falun att börja hjälpa ensamstående kvinnor att skaffa barn genom inseminering med donerade spermier.

LÄS OCKSÅ: Lina skaffade barn i Danmark

På IVF-kliniken i Falun hjälper man par från flera håll i landet som har svårt att få barn. Förra året kom ungefär 250 barn till efter behandling på kliniken.

Insemination för ensamstående

Start 1 april

Från och med första april i år kommer man också att påbörja utredning och behandling av ensamstående kvinnor som vill få hjälp med att skaffa barn genom insemination med donerade spermier. Beslut togs i riksdagen den 13 januari i år. Och på kliniken i Falun er man redan ett stort intresse.

– Vi har många patienter som hör av sig, så vi har börjat med listor där vi skriver upp de som är intresserade, så intresse finns, säger Raghad Samir, medicinsk läkare på IVF-kliniken i Falun.

Landstinget Dalarna har ingen egen verksamhet, utan de har avtal med IVF-kliniken i Falun. Det finns flera kliniker runtom i landet som utför dessa behandlingar och även en del universitetssjukhus utför fertilitetsbehandlingar.

Innan man får genomföra en insemination måste man göra en medicinsk och en psykosocial utredning. Man kontrollerar bland annat att patienten har de förutsättningar som krävs för att kunna bli gravid, att man inte är sjuk och att man har ett socialt nätverk runtomkring sig.

Brist på sperma

Det är brist på sperma så flera kliniker är tvungna att köpa sperma. Det står nu också klart att landstingen ska bekosta inseminationerna, något som har väckt reaktioner.

I Sverige får man som spermadonator inte välja att vara anonym. Barnet har rätt att veta vem som är donator. Men man har som donator ingen juridisk bindning till barnet.

– Vi uppmuntrar killar därute, det är bra att bli en donator. Du hjälper till och det är ett jättefint syfte att hjälpa andra, säger Raghad Samir.

FAKTA: ASSISTERAD BEFRUKTNING

 * Ungefär 10-15 procent av dem som önskar få barn är ofrivilligt barnlösa.

 * Assisterad befruktning är olika metoder för att behandla detta.

 * I Sverige har assisterad befruktning fram tills nu endast varit tillåtet för gifta par och sambor.

 * Sedan 2005 är det tillåtet för lesbiska par.

 * Det krävs att antingen spermier eller ägg kommer från det par som ska behandlas.

 * De två huvudsakliga typerna av assisterad befruktning är insemination, där spermier hanteras utanför kroppen, och in vitro-fertilisering (IVF), där både spermier och ägg hanteras utanför kroppen.

 * Antalet fullständiga IVF-behandlingar har ökat från cirka 3 000 år 1991 till 14 400 behandlingar 2012.

Källor: Socialstyrelsen, Smer, NE (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet