Totalt 25,5 procent av befolkningen i Hedemora kommun, som medverkade i Brås undersökning, har uppgett att de utsatts för den här typen av brott. Brotten det innefattar är misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, trakasserier och nätkränkning.
– Det är svårt att kommentera vad det beror på. Men när vi kollar på Hedemora så ligger den kommunen även över riksgenomsnittet och regionens snitt, säger Sofie Lifvin, utredare vid Brå.
Olikheter mellan tätort och landsbygd
Däremot har Bergslagen som region mindre andel som uppger att de utsatts för brott mot enskild person om man jämför med riksgenomsnittet.
– Statistiken kan bero på en mängd olika saker. Det kan ha att göra med befolkningssammansättningen, alltså om det är tätort eller landsbygd.
I Borlänge är flest otrygga
En annan dalakommun som Brå lyfter fram är Borlänge. Där uppger flest personer att de upplever otrygghet och känner oro för att bli utsatt för brott.
– Vi har låtit flera få svara på olika frågor om deras trygghet. Bland annat frågor om de känner sig otrygga i sitt bostadsområde, om de känner sig oroliga för att bli utsatt för brott eller om de valt att ta en annan väg hem, säger Sofie Lifvin.
Hon menar dock att resultaten ska betraktas som indikationer, snarare än sanna värden.
– Vi vill att det här ska vara ett bra underlag för lokala brottsutredare.
Fakta: Brås kortanalys
Polisregion Bergslagen består av följande län:
• Dalarnas län.
• Örebro län.
• Värmlands län.
Polisområdena är i sin tur indelade i sammanlagt elva lokalpolisområden, vilkainnefattar ett antal kommuner.
Det relativt sett få antal svarande i kommunerna, kan bidra till statistisk osäkerhet. Resultaten bör därför betraktas som indikationer på hur det ser ut snarare än sanna värden.
Kortanalysen baseras på resultat från Nationella trygghetsundersökningen (NTU) 2017-2018. NTU bygger på post- och webbenkäter till ett urval av 200 000 personer i åldrarna 16-84 år och genomförs årligen av Brå sedan 2006.
Undersökningen mäter allmänhetens utsatthet för brott, otrygghet och oro för brott samt förtroende för rättsväsendet. Utifrån undersökningens resultat kan slutsatser dras för hela befolkningen i åldrarna 16-84 år.
Brott mot enskild person innefattar misshandel, hot, sexualbrott, personrån, fickstöld, försäljningsbedrägeri, kort-/kreditbedrägeri, trakasserier och nätkränkning.
Egendomsbrott mot hushåll innefattar bostadsinbrott, bilstöld, stöld ur/från fordon och cykelstöld.
Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå