– Det är viktigt att vi hjälps åt att informera och ta hand om varandra, säger Peter Forsström på Länsstyrelsen Dalarna inför testen av landets utomhusvarningssystem, som sker under måndagen.
Testet är enligt ordinarie tidtabell som är klockan 15, första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Myndigheterna gör nu en extra informationsinsats om Hesa Fredrik och testet eftersom man befarar att kriget i Ukraina kan göra att människor reagerar på signalen som ska ljuda i minst två minuter på ett sextiotal platser i Dalarna.
Viktigt meddelande till allmänheten- VMA
Den signal som skickas ut vid testet är den som används vid händelser i fredstid när myndigheterna via radions P4 har ett ”viktigt meddelande till allmänheten”, ett så kallat VMA.
I städerna och längs Dalälven
Signalen låter oavbrutet i sju sekunder och avlöses av fjorton sekunders tystnad. På MSB:s hemsida hittar man en karta över var signalhornen finns. I Dalarna kommer det att ljuda främst i länets städer och efter Dalälven söder om Trängslet.
– Vi brukar få några som hör av sig från allmänheten om att signalen hörs bra eller dåligt, säger Per-Anders Berthlin vid Räddningstjänsten Dala Mitt, som också framhåller att man har en kontinuerlig kontroll av larmsystemet.
Vad betyder Hesa Fredrik?
VMA, Viktigt meddelande till allmänheten, är ett varningssystem som snabbt ska uppmärksamma allmänheten om det händer något allvarligt som kan hota liv, hälsa, egendom eller miljö.
Via ljudanläggningar kan kommuner runt om i landet sända ut ljudsignaler för att varna vid allvarliga händelser, till exempel vid en gas- eller kemikalieolycka. Systemet kan även sända signaler för flyg- eller beredskapslarm, för att varna allmänheten för omedelbar krigsfara eller luftangrepp.
Hesa Fredrik testas klockan 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.
Källa: MSB
Vad ska jag göra om jag hör Hesa Fredrik och larmet går i skarpt läge?
- Gå inomhus.
- Stänga alla dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
- Lyssna på Sveriges radios P4 eller se på TV eller text-TV.
- Ta del av information på webbplatsen Krisinformation.se.
- Ta del av information från informationsnumret 113 13.
Numret 112 ska endast användas vid akut fara. Du ska inte använda det för att få mer information. Tänk också på att vid en allvarlig händelse är det lätt att rykten och desinformation sprids. Om du misstänker att en uppgift inte är sann, ska du inte sprida den. Kontrollera alltid källan om du känner dig osäker.
Källa: MSB