– Vansbro, Malung och Gagnef och vårt gemensamma VA-bolag träffades ganska tidigt och bestämde att vi skulle ha återkommande träffar varje vecka för att identifiera återkommande risker och sårbarheter, säger Johan Perjons, beredskapssamordnare i Gagnefs kommun.
Extra åtgärder
Redan i februari gjorde snöläget att kommunerna gjorde bedömningen att det behövdes extra åtgärder i form utökad beredskap. Det är första gången under de sju år Johan Perjons suttit på posten som detta sker.
– Det är ju en signal på att vi har en väderutveckling som tyder på höga vattenflöden. Sen är det ju inte säkert att det blir så, det beror på hur snabb avsmältningen blir och om vi får mycket nederbörd, säger han.
Fastighetsägare har ansvar
Det som kommer fram under träffarna kommer att publiceras på respektive kommuns hemsidor och i lokala annonsblad. Framförallt gäller det för fastighetsägare att se vilket ansvar de har när det gäller att se över sin hemberedskap, säger Johan Perjons.
– Har jag en källare som tidigare påverkats av höga vattenflöden så behöver jag ha beredskap, genom att kanske tömma källaren och skaffa en dräneringspump, säger han.
”Stor risk för problem”
Även räddningscheferna i Mora och Älvdalens kommuner höjer ett varningens finger.
– Det finns stor risk för att vi kan få problem med smältvattnet i samband med vårfloden, säger Johan Szymanski, räddningschef i Mora, på Mora kommuns webplats.