Några kilometer från Mora centrum, har Igrene nu borrat i flera år. I alla hålen finns metangas och i det senaste hålet som är 700 meter djupt, tror bolaget att det ska gå att starta produktion.
– Vi har ett isländskt företag som är här och jobbar, berättar platschefen Andreas Gidlund. Det finns ingen sådan här kompetens i Sverige och inte heller några borriggar.
Kunskap från Dala Djupgas
Det är snart 30 år sedan det förra gasäventyret. 1986 började Dala Djupgas borra två stycken sex kilometer djupa hål i Gravberg och Stenberg utanför Orsa. Gas fanns, men inte utvinningsbar, och det hela blev ett ekonomiskt fiasko. Men Igrene, som mutat in hela Siljansringen, har fått värdefull kunskap från Dala Djupgas-projektet.
– Vi har bland annat lärt oss att inte borra i Siljansringens centrum där berget är trasigt och gasen strömmar upp i sprickorna, det var ett fel man gjorde i Dala Djupgas-projektet, säger Sören Hedberg, som är en av grundarna bakom Igrene.
Pengar och miljötillstånd behövs
Det som händer de närmaste månaderna är att borrhålet ska utvärderas och det ska göras ett fullskaletest på metangasens kvalitet och om det går att utvinna den på ett lönsamt sätt. Blir det positiva besked återstår att skaffa fram pengar till en produktionsanläggning och ordna miljötillstånd.
– Vad jag vet är det första gången som mark- och miljödomstolen kommer att pröva ett sånt här ärende, det har inte förekommit utvinning av gas på det här sättet tidigare i Sverige, säger Mats Budh, vd i Igrene.