Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Bäddar mysigt där hunden känner sig trygg” – Se hur hundinstruktören Pia Bildt Ström hjälper sina hundar under nyår. Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Hundinstruktörens tips inför nyår: ”Jag går inte ut efter 15”

Publicerad

Hundägaren och instruktören Pia Bildt Ström har två hundar som är rädda för raketer och smällare. Här ger hon sina tips på hur hon hjälper sina hundar på nyår.

– Min ena hund vill helst vara i badrummet hela nyårskvällen. Så vid halv tolv på natten går jag in och stannar med båda hundarna där när det smäller som värst, säger Pia Bildt Ström.

Pia har två hundar som båda är rädda för raketer och smällare. Hon är inte ensam, en Sifo-undersökning visar att nästan varannan hund och katt reagerar negativt på raketer och smällare.

– Jag går ut med dom sista gången vid 15.00 och sen tar jag inte ut dom mer på nyår för jag vågar inte chansa. Istället går jag upp tidigt på nyårsdagen.

Se till att hunden har vatten

Pia ser till att hundarna är ordentligt rastade och har blivit aktiverade tidigt på dagen för att de ska vara trötta på kvällen.

Andra saker hon gör är bland annat att sätta på fläkten i badrummet där hundarna är och ställa in en radio med klassisk musik.

– Det är inte alltid hundar vill äta när de är rädda men se till att de har vatten för de blir törstigare när de är rädda.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör vad nyår kan innebära för husdjuren – veterinären Maja Öhman Nyberg träffar flera djurägare som har djur som är rädda för fyrverkerier. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.