En man sitter på ett kontor och skriver på papper med en analog miniräknare vid sin sida.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Får tänka utanför boxen” – se Älvdalens församling beskriva den nya vardagen utan hjälpmedel som skrivare och datorer. Foto: Sofie Lind/SVT

I Älvdalen bokas begravningar med papper och penna efter IT-attacken mot Svenska kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatta problem för Svenska kyrkans församlingar efter cyberattacken mot det centrala IT-systemet. Bokningen av begravningar och dop kan måste till exempel skötas analogt.

Det var i förra veckan som Svenska kyrkan utsattes för ett digitalt intrång, vilket har orsakat stora problem som fortfarande inte är avhjälpta. Farhågan är att problemen kan bestå i flera veckor framöver.

Församlingarna, som den i Älvdalen, kommer inte åt sina IT-system där bokningar finns. De kan inte heller uppdatera hemsidan eller skriva ut papper via skrivare som är kopplade till det drabbade systemet.

Utpressningsförsök mot kyrkan

Svenska kyrkan bekräftar på tisdagen att cyberangreppet är en så kallad ransomware-attack. Det har kommit in krav men Svenska kyrkan kommer inte att bemöta kraven, eller berätta vad de innehåller.

Det går fortfarande att nå Älvdalens församling via telefon och mejl.

VAd är en rANSOMWARE-ATTACK?

Angriparna tar sig in i datorsystemet, exempelvis genom skadlig kod, och låser eller krypterar organisationens information.

På det sättet hoppas angriparna att den utsatta organisationen ska betala en lösensumma för att få tillgång till dekrypteringsnyckeln och få tillbaka den förlorade informationen.

En total återställning av IT-miljön behöver ändå göras för att säkerställa att all skadlig kod tas bort och att brister hanteras.

Att betala angriparna är enligt MSB ett sätt att finansiera grovt kriminella nätverk och MSB avråder starkt från att göra det.

Källa: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.