Sofia Billvik från Arkhyttan, iklädd rutig skjorta håller upp en karta i en väl upplyst miljö med fönster och grönska i bakgrunden. Kartan är tydlig med olika färger och symboler som tyder på en detaljrik beskrivning av området.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så har byborna i Arkhyttan förberett sig – följ med till byn och hör Sofia Billvik berätta om arbetet med att stärka byns beredskap inför allvarliga störningar. Foto: Johan Lindgren/SVT.

I Arkhyttan är byborna förberedda på kris – har säkrat upp sjukvård, vatten och el

Uppdaterad
Publicerad

I byn Arkhyttan i Säters kommun ligger krisberedskap högt på agendan. Här har byborna tillsammans sett över vilka resurser man har och vilka man skulle behöva för att klara en kris.

– Vi insåg att det inte finns så mycket beredskap för oss här ute på landsbygden, så vi funderade kring hur vi kunde göra något tillsammans, säger Sofia Billvik som bor i byn.

Den här veckan startar MSB:s årliga beredskapsvecka. Kommuner och andra aktörer över hela landet får nu tillfälle att öva och sprida kunskap om årets krisberedskapstema ”Sätt igång!”.

I Arkhyttan har arbetet redan satt i gång. Här har bybor samlats i en studiecirkel i krisberedskap – en aktivitet som sedan följdes av fler.

Krisberedskap i lokalsamhället

Arbetet i Arkhyttan har utgått från de förutsättningarna som finns i ett mindre samhälle. I byn bor idag cirka 200 personer och det är en hel generation sedan det fanns service som butik och post på nära håll.

Enligt Sofia Billvik innebär det också att man kan behöva klara sig själva i byn under en tid om något inträffar.

”Vi som by kan göra mycket gemensamt”

Hon poängterar också vikten av att lära känna varandra i en by för att få kunna hjälpas åt och få syn på varandras kunskaper.

– Vi som by kan göra mycket gemensamt. Om det till exempel finns sjukvårdskompetens i byn kan man underlätta för samhällets service genom att kunna göra vissa saker lokalt, säger Sofia Billvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.