I dag, den 17 september, är det kyrkoval i Sverige och alla som har fyllt 16 år och är medlemmar i Svenska kyrkan får rösta. Det har även funnits möjlighet att förtidsrösta via en blankett som medlemmar har fått hem i brevlådan.
I Hedemora är det än så länge mest äldre som har röstat, men en av de yngre som besökte vallokalen är Emil Forslund.
TV: ”Betydligt fler förhandsröstar i år”
– Jag tycker det är en demokratisk rättighet och det är därför jag har röstat i dag, säger Emil Forslund från Hedemora.
Totalt är det drygt fem miljoner röstberättigade medlemmar i Svenska kyrkan och sist det var kyrkoval röstade drygt 13 procent.
Nytt för i år är att tiden för att förtidsröstning har förlängts vilket man hoppas ska höja valdeltagandet.
LÄS MER: Så fungerar kyrkovalet
Precis som det allmänna valet till kommuner, landsting och riksdag så är kyrkovalet också vart fjärde år. Men det finns skillnader – dels får man rösta i kyrkovalet redan när man fyllt 16 år och dessutom röstar man inte på partier, utan istället heter det nomineringsgrupper. Där finns dock flera av riksdagenspartier representerade i någon form.
”Oroar mig för SD:s framfart”
När kyrkomötets ordförande Karin Perers chattade med tittare på SVT Nyheter Dalarnas webb, uttryckte hon en oro för Sverigedemokraternas framfart i kyrkovalet.
– Ja, jag är orolig för Sverigedemokraternas framfart. Orolig för att deras betoning av ”svenska” i Svenska kyrkan här hemma ska släcka ned kyrkans arbete tillsammans med nyanlända flyktingar och ute i världen undergräva det internationella arbetet, sade Perers i chatten.
– Oetisk är SD-företrädares uppmaning till människor att gå in i kyrkan, rösta och sedan gå ur. Den kristna tron bär värderingen att alla människor har lika värde. Det är en människosyn att ta strid för.
I Västerås stift, där Dalarna ingår, är 334.877 röstberättigade i valet.
TV: Karin Perers om varför hon tycker det är viktigt att rösta i kyrkovalet