”Corona kommer att ta slut, men Idre fjäll kommer att finnas kvar”, säger Idre fjälls marknadschef Tommy Halvarsson. Foto: TT/Idre fjäll

Idre fjäll säger upp 85 av 99 anställda – ”Tar höjd för att det ska stå stilla fram till nyår”

Uppdaterad
Publicerad

Efter fackliga förhandlingar avslutats är det nu klart att 85 av de 99 anställda på Idre fjäll sägs upp. De resterande 14 ska hålla anläggningen uppe för att den ska kunna öppnas när det är möjligt igen.

Den 20 april kom beskedet att Idre fjäll varslar majoriteten av de anställda på anläggningen på grund av den tidigarelagda stängningen för säsongen där man bland annat gick miste om 40 miljoner för utebliven påsk och avslutningshelg. Detta efter att man innan coronautbrottet gått mot en rekordsäsong.

Efter att de fackliga förhandlingarna nu avslutats står det klart att 85 av de 99 anställda sägs upp.

– Det är oerhört tråkigt, självklart. Vi har tagit höjd för att det ska vara stillastående fram till jul och nyår och blir det så länge kommer vi vara tvungna att säga upp, säger Tommy Halvarsson, marknadschef på Idre fjäll.

”Ser en ljus framtid”

De 14 tjänster som undantagits är enligt Halvarsson affärskritiska poster som ska kunna hålla uppe fjället under stilleståndet och säkerställa att man kan öppna när det väl är dags.

– Det handlar om personer som hanterar ekonomi, bokning, ja det rör hela spektrat, egentligen, säger Halvarsson.

Han berättar också att majoriteten av de 85 som sägs upp har en uppsägningstid på sex månader.

– Vi ska komma ihåg också att vi ju också kan häva uppsägningarna om det behövs. Om vi ser att Folkhälsomyndigheten, regeringen och regionen öppnar upp så kan det ju bli så att vi behöver personal. Jag ser ändå en ljus framtid för oss, corona kommer att ta slut, men Idre fjäll kommer att finnas kvar, säger han.

Kommunen beslutar om borgensåtagande

Idre fjäll har begärt en kommunal borgen av Älvdalens kommun för ett lån på 100 miljoner kronor för att klara krisen. Frågan skulle ha behandlats på kommunfullmäktige under måndagskvällen, men ärendet sköts upp en månad då  kommunen fått in ytterligare en borgensbegäran på 185 miljoner kronor från Älvdalens vatten och avfall.

– Totalt överstiger de här två borgensåtagandena det tillstånd vi har från Kommuninvest. Vi behöver sammanväga dem och titta på helheten innan vi kan ta ett beslut, säger Stefan Linde, kommundirektör, som stod bakom förslaget att återkomma i frågan i juni istället.

Tommy Halvarsson säger att kommunens beslut inte är direkt avgörande för anläggningens framtid, men att det skulle underlätta mycket.

– Om de går in så kommer räntan att bli lägre och det skapar självklart bättre förutsättningar för oss, säger Halvarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.