Foto: Patrik Qvicker/SVT

Ingen natursnö i Sälenfjällen

Uppdaterad
Publicerad

Under den närmaste veckan väntas uppemot 100.000 skidturister åka till Sälen.

Men efter den här varma hösten finns det nästan ingen natursnö alls i fjällområdet.

 – Vi styr inte över kung Bore, säger Johan Thorn destinationschef i Stöten.

Enorma mängder konstsnö är räddningen när närmare 100.000 jul- och nyårsfirare nu är på väg till Sälenfjällen. Det var varit en rekordvarm höst och det finns nästan ingen natursnö i terrängen men ändå har alla alpina anläggningar tack vare snökanonerna lyckats öppna så många pister som utlovats i förväg.

– Vi har ett fungerande snökanonsystem. Det är fint i backarna, men vi hade förstås önskat oss lite vitt också. Vi hade hoppats på en vit jul, säger Johan Thon vid skidanläggningen Stöten som öppnade för allmänheten lagom till helgen.

– Det är imponerande att det är så bra skidåkning med tanke på omständigheterna. Det finns ju ingen snö utanför backarna, säger Johan Sundholm från Köping som besökte Stöten på fredagen.

– Det har aldrig varit så här lite snö när vi varit här, säger Marie Sundholm, också hon från Köping.

Det är ovanligt med barmark i fjällområdet så här års och det finns inte några längdskidspår alls uppe på fjället i Sälen. Det går inte att åka snöskoter och inte heller att köra hundspann.

Så det gäller att hitta på något annat. Så gjorde Janne Gunnarsson från Karlstad på fredagen. Han tog en lång joggingtur längs med fjällvägen istället.

– Jag hade hoppats att det skulle gå att åka längd men då fick det bli så här istället. Jag planerar att springa genom skogen tillbaka. Det är ju nästan ingen snö där så det är ju inga problem, säger Janne Gunnarsson.

Det finns ett enda längdskidspår i Sälenområdet. Det är vid anläggningen Kläppen där det nere i dalen finns ett fyra kilometer långt spår på konstsnö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.