Den senaste regionala uppföljningen av miljömålen för Dalarna ger en dyster bild av läget.
– Bedömningen är att inget av de uppföljda målen kommer att nås till 2030. Med tanke på att miljömålssystemet har funnits i 25 år så är det dystert att man inte ser en mer positiv utveckling, säger Viktor Tsiamis, miljöhandläggare på Länsstyrelsen Dalarna.
Gått från ”nära att nås” till ”kommer inte att nås”
För endast ett av målen görs en ändrad bedömning, det är ”Grundvatten av god kvalitet” som har varit nära att uppnås – nu är bedömningen istället att det inte kommer att nås.
– Det är flera faktorer som spelar in. En del i att kunna bedöma är ju att man har data och information och vi har inte så mycket ny information tillgänglig idag att bedöma på, så det ökar osäkerheten, säger Magnus Billberger på Länsstyrelsen Dalarna.
I videon: Magnus Billberger berättar om den nya lägre bedömningen för grundvattnets kvalitet i Dalarna.
”Takten behöver öka”
Miljömålen har funnits sedan 1999 och är tänkta att fungera som en vägledning för hela samhällets miljöarbete. Varje år följs Sveriges mål upp både på nationell och regional nivå.
– Det görs mycket insatser och åtgärder men takten behöver öka i åtgärdsarbetet, säger Viktor Tsiamis.
Svårt med finansiering
I årets sammanställning av miljömålsarbetet i länet lyfts också utmaningar med ekonomi och långsiktighet i arbetet.
– Många miljömålsansvariga på länsstyrelsen har sett att finansieringen är ett bekymmer. För vissa miljömål minskar finansieringen för övervakning, den information som vi har för att kunna följa utvecklingen, säger Viktor Tsiamis.
Urval av förändringar i årets uppföljning av miljömålen i Dalarna:
• För Grundvatten av god kvalitet har bedömningen ändrats från föregående år, från att målet var nära att nås till att det inte går att nå samt från neutral utveckling till oklar.
• För två av miljömålen, Frisk luft och God bebyggd miljö, bedöms utvecklingen i miljön som positiv, för fem bedöms den vara neutral och för fem bedöms den som negativ.
• För fyra av de fem miljömålen med en negativ utvecklingstrend finns en tydlig koppling till markanvändning och dess negativa påverkan på ekosystem och biologisk mångfald.
Källa: Länsstyrelsen Dalarna