Inget flygmuséum till Siljansnäs

Publicerad

Siljansnäs i Dalarna har dragit ett av de korta stråna i kampen om var Sveriges civila flygmuseum ska ligga i framtiden. Trafikverket föreslår i en utredning att museet ska vara kvar på Arlanda där det ligger idag.

Det verkar som om flygsamlingen vid Arlanda inte kommer att lyfta och flytta till Dalarna. Siljansnäs var ett av de fyra alternativ som utreddes.

Skavsta i Nyköping blir inte heller aktuellt och lyckligtvis inte heller den hotande malpåsen där planen skulle stängas in i en mörk hangar utan att allmänheten skulle kunna se dem.

Istället föreslår Trafikverket en satsning på ytterligare 20 miljoner kronor för nya lokaler som ska göra utställningen mer lättillgänglig vid Arlanda, och därefter ett driftbidrag på 2-3 miljoner kronor om året. Pengar som Dalarna nu kommer gå miste om.

– Det känns lite otacksamt när man ändå hållt på och kämpat i flera år, säger Calle Rönn på Siljansnäs Air Park.

Men ännu är saken inte avgjord. Utredningen ligger nu på näringsdepartementets bord och det blir regeringen som slutligen ska bestämma var flygmuseet ska ligga.

Siljansnäs eldsjäl Calle Rönn hoppas att det fortfarande finns chans att påverka utgången.

– Vi sitter själva och funderar om vi orkar kämpa på. Det som känns lite frustrerande är att vi har en verksamhet som faktiskt fungerar och det behövs inte så otroligt mycket mer för att vi ska känna att vi gått i mål.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.