Internetshoppandet skapar jobb

Uppdaterad
Publicerad

Trenden är att vi handlar allt mer över Internet vilket också gäller julklappar. Även om konkurrensen hårdnar för de lokala handlarna så skapar internetshoppandet arbetstillfällen på andra håll.

Julhandeln spås slå nya rekord i år och allt fler väljer att handla sina klappar på Internet. Enligt en undersökning som Posten har gjort kommer 44 procent att julshoppa på nätet till i år.

– Det är så enkelt att bara klicka hem så slipper man ut i julstressen. Samtidigt är det också lite av charmen att gå och stressa i butiker, säger Sara Wernerson i Söderhamn.

Handlare som Gävledala har pratat med känner av en hårdnande konkurrens från näthandeln, men det finns andra lokala aktörer som jublar åt svenskarnas nya shoppingvanor. Ett stenkast från Hudiksvalls shoppingstråk huserar en webbyrå som har växt från ett enmansföretag till femton medarbetare på några år, mycket tack vare e-handeln. Julen är den viktigaste månaden för många av deras kunder så nu övervakas systemen extra noggrant.

– Det är en underliggande önskan hos konsumenterna att det ska vara enklare och mer tillgängligt. Vi ser att de kommuner i Sverige som handlar mest på nätet är från Norrlands inland, och det är ju helt enkelt att de får utbudet den vägen, säger Jonte Bergman, vd på Wikinggruppen.

Vid postsorteringen i Söderhamn märker man också tydligt av den ökade julhandeln på nätet. Pakethanteringen har tredubblats under december och då skapas arbetstillfällen.

– Vi tar in extra personal. Posten tar in alla resurser de kan, säger Irene Paby vid Posten i Söderhamn.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.