en man i keps

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många kunder fick vända om när bland annat Biltema stängde under fredagen på grund av det globala IT-problemet. Foto: Anders Hansson/SVT

It-störningar orsakade problem för företag i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

En uppdatering från cybersäkerhetsföretaget Crowdstrike ledde till ett omfattande teknikproblem världen över. I Dalarna drabbades flera företag under fredagen, bland andra Dalatrafik, Biltema och Besikta.

Biltema hade svårt att hantera de tekniska problemen. Företaget rapporterade att alla deras varuhus i Sverige hade problem med kassasystem och lagerhantering. Under lördagen var problemen lösta och varuhuset i Borlänge hade öppet som vanligt.

Problem i kollektivtrafiken i Dalarna

Dalatrafik rapporterade tidigt om problem med sina biljettsystem och informationsskärmar, vilket orsakade förseningar och förvirring bland resenärerna. Men problemen kunde lösas inom några timmar, på eftermiddagen meddelade bolaget att trafiken återgick till det normala.

Bokningssystemet på besiktningen slutade fungera

Besikta, som ansvarar för fordonsbesiktningar, upplevde också tekniska problem som påverkade deras bokningssystem och betalningslösningar. Efter intensivt arbete från deras tekniska team kunde även dessa problem åtgärdas, och verksamheten är nu tillbaka i full drift.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.