Gårdagens beslut om nyval innebär att bland andra Helle Bryn-Jensen, som är valansvarig på Länsstyrelsen Dalarna, får ändra om i sitt schema ordentligt.
–Det här kommer ta upp all min tid från de att det är bekräftat och tills dess att valet är genomfört och vi har genomfört räknandet, säger Bryn-Jensen.
En massa jobb som ingen ser
– Normalt har vi ett år på soss för förberedelserna, nu handlar det om två och en halv månad, konstaterar Bryn-Jensen eftersom man kan börja arbetet på allvar först den 29:e december då statsminister Löfven väntas utlysa extravalet formellt.
Bland annat behöver Länsstyrelsen och kommuner hitta vallokaler, planera valkonferenser och göra nya valsedlar.
–Det är jättemycket jobb, bara en sån sak som att få till alla valsedlar, det ska skrivas, det ska registreras förklaringar, det ska bekräftas i system och det ska skickas till tryckeriet. Det är en massa bakomliggande arbete som ingen ser, säger Bryn-Jensen.
Personalresurser ses över
Enligt Bryn-Jensen ska inte någon ny personal rekryteras till att börja med, dock kommer det krävas extra resurser när det drar ihop sig till våren.
– Förarbetet gör vi i huvudsak själva, men under själva valnatten, då alla röster ska räknas, behövs det ett 40-tal under cirka en vecka, säger Bryn-Jensen
Nytt upplägg prövas igen
Inför supervalåret 2014 så provade Länsstyrelsen ett nytt upplägg, där extra resurser anställdes för att undvika övertid. Något som Bryn-Jensen tror kommer upprepas inför vårens extra val. Men först väntar både Länsstyrelse och kommuner på klartecken från högre ort innan man trycker på startknappen.
– Ett officiellt beslut måste till innan vi kan dra igång. Det beslutet kommer den 29e december, säger Helle Bryn-Jensen.
De politiker som inte fick tillräckligt med röster i riksdagsvalet i höstas kan nu få en ny chans att bli invalda, om deras parti tycker det förstås och nominerar dem.