En delad bild som visar en person som håller en snigel i handen i den vänstra sektionen. Den mellersta sektionen visar samma person med snigeln på handen och små frön i den andra handen. I den högra sektionen visas en närbild av händer som håller små bruna frön.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in och se den afrikanska jättelandsnäckan Ulla-Bert som har fått flera hundra bebisar. Foto: Marja Andersson/SVT

Jättesnigeln Ulla-Berts familjelycka – födde 600 slemmiga bebisar

Uppdaterad
Publicerad

Den afrikanska jättelandsnäckan Ulla-Bert har fått flera hundra bebisar. Nu efterlyser den överraskade ägaren Kjerstin Grännsjö, 10 år, nya vårdnadshavare.

– Jag är lycklig, men oj vad många det är, säger hon.

Kjerstin Grännsjö från Mora, har haft Ulla-Bert i sin ägo i ett och ett halvt år, och nu har hen äntligen fått bebisar.

– Jag hittade en massa ägg och tyckte att det skulle vara spännande att se om det skulle kläckas några. Men, jag var inte beredd på att alla skulle kläckas samtidigt, säger Kjerstin Grännsjö.

Den afrikanska jättelandsnäckan är en av världens största snäckarter, och kan uppnå en skallängd på omkring 10-12 centimeter och väger cirka ett kilo. Snäckan har blivit ett allt vanligare husdjur i Sverige.

Snäckan är tvåkönad

Snäckan är tvåkönad och kan befrukta sig själv. En enda snäcka kan alltså lägga ägg utan att ha parat sig. På ett år kan en afrikansk jättelandsnäcka lägga 1 200 ägg.

Familjen Grännsjö har nu gått ut på sociala medier för att få hjälp att hitta nya vårdnadshavare till en del av snigelbarnen.

– Vi vet ännu inte vad vi ska göra med alla 600 bebisar. Vi har sålt några, och några ska vi kanske ha kvar, men om det är någon mer som vill ha snigelbebisar så kan de höra av sig till oss, säger Kjerstin.

De afrikanska jättelandsnäckorna äter mestadels växter. Vanlig föda är löv, blommor och frukt. De blir vanligtvis mellan 5-10 år gamla.

– De här jättesnäckorna kan äta en massa olika saker, men vi brukar mata Ulla-Bert med sallad och sötpotatis, säger Kjerstin Grännsjö.

En närbild av en snigel som kryper på en yta. Snigeln har en bruna och svart mönstrad skal och är fokuserad i mitten av bilden, med tydliga detaljer av dess kropp och antenner. Bakgrunden är suddig, vilket framhäver snigeln.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre slemmiga fakta om den afrikanska Jättelandsnäckan. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.