Johanna Lindblå står klädd i en röd polotröja och svart kappa framför en byggnad med röd tegelvägg och fönster. Marken är delvis täckt av snö, och det är en klar, solig dag.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det fina var att den här läraren inte gav sig” – Johanna berättar om hur hon tycker att vuxna bör närma sig barn som kanske har problem hemma. Foto: Alva Folkesson/SVT

Johanna hade en missbrukande förälder – nu hjälper hon unga i samma situation

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Lindblå växte upp med en missbrukande pappa som kunde bli våldsam. Nu förläser hon om sina erfarenheter under ”Uppmärksamhetsveckan”.
– Det är många som hör av sig till mig efteråt och berättar att de har liknande upplevelser, säger Johanna efter föreläsningen i Bjursås.

Den här veckan uppmärksammas kampanjen ”Spela roll” runt om i landet, en vecka med fokus på barn som växer upp i familjer där någon vuxen dricker för mycket alkohol.

Johanna Lindblå växte upp i Bjursås med sin mamma, pappa och syster. På utsidan var de en helt vanlig familj, men det som inte syntes utåt var att Johannas pappa missbrukade alkohol och mediciner.

– Jag brukar säga att jag växte upp med två pappor, den ena var en fin och snäll pappa. Men när han drack kom det fram en annan sida där han var våldsam och obehaglig.

Barndomen har gett konsekvenser

Johannas uppväxt har satt spår och påverkar henne än idag. Hon har tidigare gått i terapi och nu har hon återigen valt att söka hjälp för att fortsätta bearbeta det hon varit med om under uppväxten.

– Det har påverkat mig mycket i olika stadier i livet. Jag tog hjälp som ung men då fick jag hjälp utifrån ett ungdomsperspektiv och jag börjar inse att det påverkar mig i relationer, mönster och beteenden idag också.

Vill hjälpa andra

Johanna har föreläst till och från i flera år om sina erfarenheter av att växa upp i en familj med en missbrukande förälder. Hon har främst föreläst på olika skolor under Uppmärksamhetsveckan.

– Jag känner att någon måste visa ungdomarna att det är okej att prata om det här. Att det inte måste vara en hemlighet.

HIT KAN DU VÄNDA DIG OM DU BEHÖVER HJÄLP

Familjekällan Dalarna – Erbjuder samtalsstöd för den som påverkas av andras missbruk eller annan psykisk ohälsa.

1177 Vårdguiden – Hänvisar till vårdställen för behandling av alkoholproblem.

Anonyma Alkoholister – Erbjuder hjälp för den som vill sluta dricka.

Alkoholhjälpen – Stöd och hjälp för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Alkohollinjen – Stöd och hjälp per telefon för den som funderar på sitt eller andras drickande.

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Mind Självmordslinjen: Chatta via mind.se eller ring 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ring/sms:a 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.