Nu handlar det om en betydligt mindre region där bara Dalarna ingår. Planen är att man slår samman Landstinget Dalarna med den nuvarande Region Dalarna.
Göran Carlsson, som är projektledare för regionbildningen, berättar att både Landstinget och nuvarande Region Dalarna redan för ett år sedan tog ett inriktningsbeslut om att arbeta för en dala-region om det inte blev någon storregion.
Diskussionerna börjar snart
Redan om någon vecka ska nu politiker och tjänstemän diskutera hur man går vidare med detta. Senast i september nästa år ska man ansöka om att få bilda en Region bara i Dalarna, för att man ska hinna välja dess politiker vid valet 2018.
Nuvarande Region Dalarna, styrs av politiker som utses av medlemmarna; det vill säga länets 15 kommuner och landstinget. Region Dalarna ansvarar för länets utvecklingsfrågor.
Effektivare organisation
Landstinget styrs av 83 politiker som väljs vart fjärde år. Landstingets huvuduppgift är ju sjukvården. Göran Carlsson förklarar syftet med en sammanslagning av Landstinget och nuvarande Region Dalarna:
– Vi får en effektivare organisation och vi får mera kraft i utvecklingsfrågorna, säger han.
Den nya regionen ska också – om den blir verklighet – jobba för att utveckla sjukvårdssamarbetet med andra län, nu när det inte blev någon storregion.
Oklart om det blir någon besparing
Om en sammanslagning av nuvarande Region Dalarna och Landstinget kommer att innebära någon besparing är oklart:
– Där är vi inte än. Nu ska vi börja med att formulera en ansökan om att få bilda en region, säger Göran Carlsson.
Liknande regioner finns redan i bland annat Jämtland-Härjedalen och Gävleborg.