Kerstin Lundh har arbetat med miljöfrågor i Miljlöpartiet sedan nittiotalet. Foto: Alfred Olhans/SVT

Kerstin Lundh (MP) lämnar Miljöpartiet i Hedemora för Socialdemokraterna

Publicerad

På onsdagen meddelar Miljöpartisten Kerstin Lundh i Hedemora att hon lämnar paritet.

– Från och med lunch idag är jag socialdemokrat istället, säger hon.

Anledningen att hon lämnar är för att S, M och MP inte längre ingår i något samarbete, vilket de även meddelade på onsdagen.

– Det har fungerat väldigt bra, men nu vill Miljöpartiet hoppa av samarbetet och det är inte jag intresserad av. Det vi gjort har varit bra för Hedemoraborna, säger Kerstin Lundh.

De tre partierna har samarbetat sedan efter valet 2022.

”De kommer bli väldigt besvikna”

Framåt sitter hon kvar som ordinarie ledamot i kommunfullmäktige inom hälso- och sjukvårdsnämnden och verksamhetsutskottet, men är numera alltså Socialdemokrat.

– Jag antar att mina före detta partikamrater kommer bli väldigt besvikna på mig, men å andra sidan måste alla göra sina val utifrån sina förutsättningar, säger hon, och menar att hon gjort sitt i MP och vill se nya kandidater.

Tar med sig miljöfrågorna till S

Lundh som varit medlem i MP sedan 1996, ser fram emot att nu jobba med sociala frågor inom Socialdemokraterna och samtidigt ta med sig miljöfrågorna in i partiet, berättar hon.

– Jag ser inte det här som en nackdel att jag lämnar. Jag kan lära dem det jag kan om miljöfrågor och få lite annat tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.