Ulrika Bergvall, verksamhetschef vid kirurgkliniken på Falu lasarett, meddelade idag att man stänger en vårdavdelning i drygt två månader. Foto: TT

Kirurgavdelningar på Falu lasarett stängs

Uppdaterad
Publicerad

En av tre avdelningar på kirurgkliniken vid Falu lasarett stänger tillfälligt på grund av brist på vårdpersonal och kan därför inte bedrivas på ett patientsäkert sätt.

– Vi har lyssnat på medarbetarna som har arbetat under stor press det senaste året och vi har tagit det svåra beslutet att stänga avdelningen under en period. Det är viktigt att veta att det främst är den planerade kirurgin som berörs. Den akuta kirurgin kommer att fungera som vanligt, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef på kirurgen i Falun i ett pressmeddelande.

Avdelningen, som rör cirka 20 platser och motsvarar cirka 30 procent av verksamgeten, kommer vara stängd mellan 18 november till 30 januari.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Patienter behöver bokas om

Patienter kommer alltså behövas bokas om eller få sin operationstiden framflyttad.

– Information kommer ligga ute på vår hemsida, där vi säger att de som har planerade tider kommer att bli kontaktade om det blir någon förändring i deras behandling, säger Ulrika Bergvall till SVT Nyheter Dalarna.

Blir man inte kontaktad gäller fortfarande den inbokade tiden på kirurgen.

Intensiv rekrytering pågår

Personal som arbetar på avdelningen schemaläggs på andra avdelningar under perioden och det pågår nu en intensifierad rekryteringsprocess. Och enligt Ulrika Bergvall ska man kunna öppna avdelningen igen efter den 30 januari.

– Vi har en del sökande på de här sjukskötersketjänsterna och vi har också en del andra åtgärder som vi tänker i ett längre perspektiv, så vi är helt inne på att vi ska öppna den 30 januari.

En av åtgärderna är att man kommer ha annan personal som kommer jobba med transporter, mathantering och städning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Kris på kirurgkliniken

Mer i ämnet