Studentfest, examensdag och mottagning med släkten – hur ska man tänka? Hör smittskyddsläkarens tips inför de kommande veckorna. Foto: SVT

Klustersmitta efter studentresor – ”Kommer bli en del som missar studenten”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu jobbar smittspårarna inom Region Dalarna bland annat med tre fall av klustersmitta i samband med studentresor bland studenter i Falun. På torsdagsmorgonen ingår 59 personer i smittspårningen, men det kommer att bli fler, enligt smittskyddsläkare Anders Lindblom.

Just nu syns en nedåtgående trend av antalet smittade i Dalarna. Men Smittskydd Dalarna tror att det kommer att synas en uppgång igen under nästa vecka. Orsaken är bland annat flera fall av klustersmitta på studentresor där gymnasieelever åkt till andra delar av landet, bott tillsammans och där någon i sällskapet burit på smittan.

– Vi ser att vi har 11 personer just nu som konstaterats smittade när de gäller tre sådana här resor för gymnasieelever. Men det kommer att öka, vi har flera provtagna där svaren kommer in inom kort, berättar smittskyddsläkare Anders Lindblom som har löpande samtal med de personer som jobbar med smittspårningen i länet.

Coronaviruset i Dalarna

– Det jag fått höra nu är att hittills ingår 59 personer i den här smittspårningen, och det kommer ju att öka allt eftersom fler provsvar kommer in, berättar Lindblom.

Information går ut via skolorna

Falu kommun informerar om fallen av klustersmitta under torsdagsförmiddagen och uppmanar alla elever som varit på studentresor att testa sig på den femte dagen från hemkomst. Information kommer också att gå ut till elever och föräldrar via de berörda skolorna och de elever som bott tillsammans med någon av de som testats positivt isoleras nu i minst sju dagar, eftersom de räknas som hushållskontakter.

– Sedan räknas även deras familjer som hushållskontakter i nästa steg, så det får konsekvenser för många, säger Anders Lindblom, som också påpekar hur olämpligt det är med den här typen av resor just nu:

– Det känns skönt nu att man rekommenderat att inte arrangera skolresor, men det här är ju resor som görs på eget bevåg som får stora konsekvenser och där man ser att man får en ökad smittspridning. Vi vill absolut inte se den här typen av klustersmitta, säger han.

Risk att missa studenten

Nu finns risken att studenter missar själva studentdagen på grund av detta.

– Det är ju på håret. Man isoleras ju och skulle man insjukna nu under helgen så missar man ju studenten, så det kommer ju tyvärr att bli en del som missar studenten på grund av det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet