Kunskapshus mot extremism

Uppdaterad
Publicerad

Riktar sig till anhöriga och personer som vill bryta sig loss.

Ett särskilt kunskapshus ska öppnas i Borlänge i januari, det kommer att bli en plats med samlad kompetens om våldsbejakande extremism och hur den skall förebyggas. Dit kan till exempel oroliga anhöriga till personer som är på väg att radikaliseras och personer som vill bryta sig loss från en våldsbejakande miljö vända sig för att få råd och stöd.

Syftet är också att lokala experter snabbt ska kunna rycka ut när personer visar tecken på radikalisering.

– Här i Borlänge handlar det om hur man jobbar med högerextremismen och hur man sprider kunskap om den och hur man arbetar mot den. I Dalarna finns en historia med Svenska motståndsrörelsen, ledaren för Nazisterna i Sverige sitter i fullmäktige i Ludvika. Man har också pekat ut att ”slaget om Dalarna” ska vara slaget om nazismens värderingar i framtiden i Sverige, som i allra högsta grad är aktiva även idag, säger Mona Sahlin, nationell samordnare mot våldsbejakande extremism, till SVT Nyheter.

”Ska vara exempel”

Borlänge blir en av fyra pilotkommuner som kommer att öppna ett särskilt så kallat kunskapshus med samlad kompetens om våldsbejakande extremism och hur den skall kunna förebyggas.

Förutom Borlänge så är det Stockholm, Göteborg och Örebro kommun som kommer att vara pilotkommuner.

– Vi kan genom det här samarbetet kunna jobba förebyggande så vi kan slippa endel av de avarter som vi har sett i Dalarna, säger Jan Bohman (S), kommunalråd i Borlänge.

Poängen med att samla berörda myndigheter, föreningar och församlingar och all kompetens under ett och samma tak är, enligt Mona Sahlin, att personer som behöver stöd och hjälp ska slippa slussas runt mellan olika myndigheter och aktörer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.