- I oktober 2005 häktas mannen misstänkt för stölden av ett processionskors från 1400-talet som varit försvunnet från ett kapell i Timrå i Västernorrland. Korset hade hittats efter att en antikvitetshandlare köpt det från en webbsida.
- Månaden efter hittas fler föremål från kapell i bland annat Härnösand i ett förråd som ägdes av samma man.
- I januari 2006 får polisen upp nya spår och mannen misstänks för en lång rad kyrkstölder i flera olika länder.
- I juli samma år döms mannen till fyra och ett halvt år fängelse för en mängd brott: bland annat stöld, häleri, grovt häleri, grov smuggling och vapenbrott. Hovrätten skärper senare straffet till sex års fängelse. Han döms också till att betala omkring en miljon kronor i skadestånd.
- I februari 2007 var jakten på alla stulna föremål fortfarande igång. I kyrkotjuvens lägenhet i Tenneriffa hade bara knappt hälften av föremålen hittats.
- 2009 sätts mannen på fri fot.
- 2013 försvinner flera medeltida träskulpturer från Evertsbergs kapell i Älvdalen.
- 2015 får polisen tips från en konstkännare i Tyskland att träskulpturerna finns till försäljning där. Samma år hittas flera föremål och mannen misstänks för tio nya stölder.
- 2016 döms mannen för tio olika kyrkstölder, bland annat för att ha stulit träapostlarna från Evertsbergs kapell. Han döms till fem års fängelse och till att betala skadestånd på över två miljoner kronor.
- 2018 är fortfarande flera av föremålen inte tillrätta. Många är fortfarande gömda och andra har sålts vidare och är utspridda över Europa. Men vissa hittar hem igen: I juni lämnas de stulna medeltida träskulpturerna från Evertsberg tillbaka till kapellet.
- Genom åren har mannen dessutom lämnat hotbrev vid kyrkor han bestulit och skickat hotbrev till regeringen. Han ska bland annat ha hotat att bränna ner kyrkor i Sverige.
Kyrkstölderna: Detta har hänt
Under flera år plundrade en nu 64-årig man kyrkor och kapell på antika föremål.
Så arbetar vi
SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.