– Kan jag bara hjälpa en så räcker det, säger Lena, som egentligen har ett annat namn.
Hon kallar sig själv för en överlevare och är en av många kvinnor som misshandlats av närstående.
– Det är viktigt att man dokumenterar och sparar det man är med om. Det kan vara allt från dagboksanteckningar till sms och bilder man tar med mobilen. Det gäller att man har bevis som håller i en rättegång, säger Lena.
Länsstyrelsen kartlägger våldet
Enligt en sammanställning som länsstyrelsen i Dalarna just nu arbetar med var 20 procent av alla misshandelsbrott som blev handlagda förra året riktade mot kvinnor.
– Vi arbetar med att få fram statistik på hur många kvinnor i länet som utsatts för våld i nära relationer. Men att få en tydlig bild över hur många som tvingats fly och idag lever med skyddad identitet är svårt, säger Rusmira Perez Dervisic vid länsstyrelsen i Dalarna.
Ökning enligt polisen
Enligt polisregion Bergslagen så har det under året skett en ökning gällande brott i nära relation som går till åklagare.
Generellt sett så har de inkomna ärendena också ökat i Dalarna. Från januari till oktober i år är antalet 17 procent fler än det var under hela 2022.
– Vi måste höja medvetenhet gällande det här och vi måste hitta sätt att ta hand om överlevarna. Vi måste också bli bättre på att hitta de som är ensamma och säger: ”Vad fan gör jag nu?” säger Lena.
Brott mot kvinnor i Dalarna 2022
Våld mot kvinnor
- Anmälda brott – 1136
Brott i parrelation (målsägare kvinnor)
- Anmälda brott – 660
Våldtäkt mot vuxna kvinnor
- Anmälda brott – 138
Brott med hedersmotiv mot kvinnor
- Anmälda brott – 28
Källa: Länsstyrelsen i Dalarna/Polisen